Musicoteràpia a la Universitat de Girona

Hola! Ja fa dies que tenia pensat escriure sobre el curs de Postgrau de Musicoteràpia del qual he estat alumna de febrer a maig de 2017 a la Universitat de Girona. Si he de ser sincera, fa alguns anys que m’havia interessat pel màster que es fa a Barcelona o a altres indrets de la península, però sobretot degut als preus i la distància, no m’hi havia pogut apuntar. Ara penso que és una sort que no ho fes, perquè ha valgut molt la pena conèixer els companys i professors amb qui he tingut el plaer de fer camí a Girona. 

20170422_172908

Vull donar les gràcies en primer lloc als meus bonics companys, en segon lloc als professors que hem tingut en els diferents mòduls i, en tercer lloc, al director del curs, el professor Antoni Aceves, i a la coordinadora del curs, la professora Cristina Romero, per haver tingut la idea de portar la Musicoteràpia a la UdG: sense ells no l’hauria descobert!

Espero que la Universitat de Girona segueixi apostant per aquest projecte tan enriquidor, únic i útil per a la societat, per a les persones. Com a alumna m’he sentit molt a gust i crec que puc parlar també en nom de tots els meus companys. Realment penso que caldria que aquest caliu i aquesta humanitat que hem rebut per part de tots els professors del curs cada vegada fos més habitual en el sistema universitari i educatiu en general. Opino que és així com un mestre pot despertar l’amor pel coneixement en els alumnes i ells ho han fet amb escreix.

20170422_172921

El projecte preveu realitzar dos nous cursos de postgrau més, de cares al curs vinent. La primera edició del Curs de Postgrau en Musicoteràpia (I) l’hem cursat de febrer a maig de 2017. El curs 2017-2018 es repetirà aquest curs per a nous alumnes, alhora que els que ja l’hem realitzat podrem fer el Curs de Postgrau en Musicoteràpia (II) de març a juny de 2018. El Curs de Postgrau en Musicoteràpia Intercultural, que tindrà lloc d’octubre del 2017 a febrer del 2018 serà per a nous alumnes i també per als que ja hem cursat el primer curs. Animeu-vos!

Sumant els tres cursos més les hores de pràctiques corresponents, es podrà rebre la titulació de Màster en Musicoteràpia. I sumant només dos dels tres cursos, s’obtindrà el títol de Diploma de Postgrau.  Així, espero de tot cor que es donin les circumstàncies per a poder completar la formació i poder treballar en aquest àmbit en un futur.

20170401_193452

Des d’aquest espai vull animar a totes aquelles persones que tingueu curiositat per la Musicoteràpia a apuntar-vos a algun dels cursos que s’organitzaran tant aquest estiu com durant l’etapa 2017-2018. Si treballes en l’àmbit hospitalari, educatiu, o simplement tens interès per la música i per ajudar els altres, t’ho recomano! No cal tenir coneixements musicals, tot i que si en tens, són benvinguts.

Pots consultar els programes i dates dels cursos a través dels enllaços següents:

CURS DE POSTGRAU EN MUSICOTERÀPIA INTERCULTURAL (15 ECTS)

CURS DE POSTGRAU EN MUSICOTERÀPIA (II) (15 ECTS)

DIPLOMA DE POSTGRAU EN MUSICOTERÀPIA (30 ECTS)

DIPLOMA DE POSTGRAU EN MUSICOTERÀPIA TRANSCULTURAL: (30 ECTS)

CURS D’ESTIU 2017: MUSICOTERÀPIA TRANSCULTURAL (II)

Però… És clar… He fet molta propaganda de la formació i segurament us estareu preguntant què s’hi aprèn. Així que aquí us deixo una breu explicació.

Musicoteràpia? I què és? Musicoteràpia? I per què?

Segons la World Federation of Music Therapy, la Musicoteràpia és la utilització de la música i/o dels seus elements musicals (serien el so, el ritme, la melodia i l’harmonia) per part d’un o una musicoterapeuta qualificat i per tal d’ajudar a un pacient o a un grup de pacients. A través d’aquest ús de la música es vol facilitar la comunicació, les relacions i l’aprenentatge, el moviment, l’expressió, etc. per tal de satisfer així les necessitats dels pacients, necessitats que poden ser: físiques, emocionals, mentals, socials i/o cognitives.

20170304_171142

Així doncs, l’objectiu principal de la musicoteràpia és aconseguir una millor qualitat de vida per als usuaris. Existeixen diferents Models de Musicoteràpia i aquest any ens hem apropat a alguns d’ells, aconseguint també el títol de primer nivell de formació com a tècnics en el Model de Teràpia No Verbal Benenzon, un dels models actuals de Musicoteràpia.

Sé que amb aquesta explicació potser no s’acaba d’entendre quin tipus d’activitats o tècniques es poden realitzar durant les diferents sessions musicoterapèutiques, però el millor que podeu fer és viure-ho en primera persona. Per altra banda, nosaltres hem fet un tastet d’aquest àmbit, ens falta molt per aprendre.

20170225_133514

L’ofici de musicoterapeuta es troba molt ben considerat i reconegut en altres països: als Estats Units i a Argentina, per exemple. Molts professionals han cursat una carrera universitària en aquesta disciplina i es troben al mateix nivell que psicolègs i altres professionals, essent la música una eina més per a la recuperació de pacients en hospitals, o per al tractament de nens i nenes amb necessitats educatives especials. A Espanya això no és així, partint de la base que la música i l’art en general es veuen com a poc científics i no es valoren com cal. Però la neurociència no ho veu així, tal i com vàrem estudiar amb el professor Jordi Jauset. Hi ha molt camí per recórrer, però pas a pas aquest reconeixement dels musicoterapeutes arribarà.

Per últim, m’agradaria reproduir aquí unes frases del dossier d’apunts de l’assignatura de Tècniques receptives i expressives en Musicoteràpia, realitzat per la professora Marisa Valls: “La música de vegades se’ns presenta com una disciplina elitista i molt competitiva on el més important són els resultats, sense tenir en compte les necessitats ni les característiques personals. En canvi, amb la musicoteràpia l’eix central és la persona i ens dóna la possibilitat d’utilitzar i de donar a conèixer la música des d’una altra perspectiva més humana.”

Musicoteràpia
Primera promoció del Curs de Postgrau de Musicoteràpia (I) a la UdG. “Si camines per on ningú abans ha caminat, aconseguiràs fer coses que ningú abans ha imaginat.”

Moltes gràcies per llegir-me i sobretot gràcies a:

COMPANYS:

Fàtima

Ernest

Adriana

Marc

Alba

Glòria

Laura

Marta B.

Marta E.

Mireia

Belén

Marie

Àngels

PROFESSORS:

Jordi Jauset

Agnès Monferrer

Ignacio Calle

Mónica Muñoz

Isabel Bellver

Marisa Valls

Adrian Galati

Vanessa Vidal

Laura Balil

Antoni Aceves

Cristina Romero

Espero no haver-me oblidat de cap nom.

Raichel Cat.

 

 

 

4 pensaments sobre “Musicoteràpia a la Universitat de Girona

  1. Hola, Raichel.

    He llegit amb molt d’interès el teu escrit. Jo m’he apuntat al postgrau de musicoteràpia intercultural perquè no he vist enlloc que es repeteixi el de musicoteràpia l aquest curs 2017-2018. Veig que directament posa el de musicoteràpia ll a partir de març 2018. És així? Ja em diràs i gràcies!

    Liked by 1 person

    1. Hola Anna! Quina il.lusió que a través del blog t’hagi pogut arribar una miqueta més d’informació sobre els cursos de Musicoteràpia. Moltes gràcies per llegir-me! Sobre el que em preguntes, hi ha tres Cursos de Postgrau de Musicoteràpia, un d’ells és Musicoteràpia I. No cal fer-los seguint cap ordre, són independents i, si en fas dos d’aquests tres, tens un Postgrau. Finalment el de Musicoteràpia I no el fan en aquest curs proper, com jo em pensava, però crec que el tenen programat per a aquest curs no, l’altre, així que si vols, segur que el podràs fer. Una abraçada i espero haver-te aclarit els dubtes! 😘

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s