Pel·lícules que s’han de compartir! (2016)

blog imatge 10002
IL·LUSTRACIÓ: WILD, by Raichel Cat.

Coneixeu l’organització TED o les seves TED Talks? Té per lema o frase principal: Ideas worth spreading [Idees que valen la pena de ser compartides]. M’encanta aquest concepte! Estic segura que si tots compartíssim les coses bones i no ens les quedéssim per a nosaltres, la humanitat hi sortiria guanyant.

Per què ens hem de guardar el coneixement o les coses que hem vist o viscut enlloc de regalar-les als altres? No i no! Com que m’agrada la idea de que compartir ens fa més rics i lliures, començo per compartir algunes pel·lícules que he vist durant el que portem d’any 2016 i que m’han semblat molt interessants. Si a vosaltres us poden fer reflexionar i créixer, ja només depèn de si les mireu.

A mesura que avanci l’any, aniré actualitzant aquest post amb altres pel·lícules. La majoria de films dels que parlo són relativament recents. Alguna recomanació?

[NOTA: Les pel·lícules aquí mostrades no estan ordenades ni per ordre alfabètic ni per ordre de prioritat. Les fotografies pertanyen a les productores respectives i jo no tinc cap dret sobre elles. / Las fotografías pertenecen a las productoras respectivas y yo no tengo ningún derecho sobre ellas].

  1. ISLA BONITA

VIURE EN LLIBERTAT – NECESSITAT DE FER EL QUE T’AGRADA – VIATJAR PER CURAR-TE FERIDES

isla-bonita-cartel
Isla bonita. Comba Films.

ARGUMENT: En Fer és un realitzador de publicitat que s’acaba de separar. És per això que, convidat pel seu amic Miguel Ángel, decideix anar a Menorca a passar una temporada i així poder reflexionar. A l’illa l’esperen diferents personatges, principalment la Nuria, una escultora de mitjana edat que viu allunyada del sistema, i la filla adolescent d’aquesta, l’Olivia. A través d’elles coneixerà una gent i uns entorns meravellosos.

COMENTARI PERSONAL: el ritme d’aquesta pel·lícula és molt tranquil, reflecteix la manera de viure d’alguns habitants de Menorca i et trasmet pau com a espectador. Els personatges desprenen un estil de vida molt lliure i coneixes de primera mà com viuen els escultors. Totes les trames acaben de manera inesperada i original. Els entorns on es va rodar la pel·lícula són molt bonics.

UNA FRASE:  

OLIVIA: “Yo en mi vida he tenido a mi alrededor una relación que funcione.” NURIA: “Hoy en día nadie tiene una relación que funcione”.

IDIOMA ORIGINAL: Castellà.

ANY: 2015.

DIRECTOR: Fernando Colomo.
INTÈRPRETS: Olivia Delcán, Fernando Colomo, Nuria Román, Miguel Ángel Furones, Lilian Caro, Tim Betterman, Lluís Marqués.

PER SI VOLEU VEURE EL TRÀILER DE LA PEL·LÍCULA

  1. LA PROFESORA DE HISTORIA

LA IMPORTÀNCIA DE L’ESTUDI DE LA HISTÒRIA PER A VIURE MILLOR EN EL PRESENT   – LA MOTIVACIÓ I ELS BONS PROFESSORS – COM DIFERENTS RELIGIONS PODEN CONVIURE EN PAU

blog prof
La profesora de historia. Loma Nasha Films.

 ARGUMENT: L’Anne Gueguen és professora d’Història i Història de l’Art. Aquest curs li ha tocat, a més, ser tutora d’un grup d’alumnes complicats que es falten al respecte entre ells i també el falten als professors. Ella els proposa de participar en un concurs nacional que es fa cada any a França i en el qual hi participen tots els instituts que ho desitgen: han de fer un treball sobre què significava ser nen i adolescent en un camp de concentració nazi. Tot i que al principi no els fa massa gràcia, dia a dia van motivant-se i el projecte els canviarà profundament.

 

COMENTARI PERSONAL: A simple vista podria semblar la típica pel·lícula on un professor o professora aconsegueix motivar a un grup d’alumnes conflictius, però se’n diferencia pel fet que tracta el tema del nazisme: és a través de la professora però també de l’estudi de les barbaritats comeses per aquell règim dictatorial que els alumnes comencen a conviure entre ells de manera molt diferent a com ho feien abans. Crec que està molt bé per a veure amb adolescents. El missatge anti-racisme és molt potent i enriquidor.

UNA FRASE: ANNE: “Porto vint anys ensenyant i m’agrada el que faig. Faré el que sigui perquè tot això no resulti avorrit, cosa que detesto.”

IDIOMA ORIGINAL: Francès.

TÍTOL ORIGINAL: Les heritiers.

ANY: 2014.

DIRECTOR: Marie-Castille Mention-Schaar

INTÈRPRETS: Ariane Ascaride, Ahmed Dramé, Geneviève Mnich, Xavier Maly, Martin Cannavo,Noémie Merlant, Stéphane Bak.

PER SI VOLEU VEURE EL TRÀILER DE LA PEL·LÍCULA

  1. MCFARLAND

ADAPTAR-SE A LES SITUACIONS DIFÍCILS I EXTREURE’N LA PART POSITIVA – FORMAR PART D’UNA COMUNITAT ENS FA FELIÇOS – TOTS TENIM ALGUN TALENT I ÉS VITAL QUE ALGÚ ENS EL DESCOBREIXI

 ARGUMENT: En Jim White és entrenador de futbol americà en un institut. Després d’un incident, l’expulsen i el destinen a un altre institut també situat als Estats Units, però amb una cultura molt diferent: la llatina. En un primer moment intenta organitzar un equip de futbol americà, però no funciona. Després d’observar els seus alumnes (la majoria treballen en camps de recol·lecció abans d’anar a l’escola), se n’adona que per al que veritablement serveixen i tenen talent és per a córrer, així que decideix organitzar un equip de cross-country i fer-los competir.

COMENTARI PERSONAL: Tot i que té punts de drama, es tracta d’un film que barreja molt bé el món de l’esport amb el de l’educació en valors. Em va agradar especialment com l’entrenador i la seva família s’adapten a una cultura que els era totalment desconeguda. El missatge principal que trasmet, més enllà del de creure en un mateix, és el de que si t’impliques en un projecte pot sortir millor o pitjor, però sempre aprendràs un munt de coses de les altres persones que en formen part.

UNA FRASE: COACH WHITE: “Amb aquest tipus de força ho podeu aconseguir tot. Teniu els cors més grans que he vist mai.”

IDIOMA ORIGINAL: Anglès.

ANY: 2015.

DIRECTOR: Niki Caro.
INTÈRPRETS: Kevin Costner, Carlos Pratts, Johnny Ortiz.

PER SI VOLEU VEURE EL TRÀILER DE LA PEL·LÍCULA: 

  1. JACKIE

TOTS NECESSITEM SABER D’ON VENIM – COM UNA MENTIDA POT SEMBLAR UNA VERITAT – LES RELACIONS FAMILIARS ENS MARQUEN CONSCIENT I INCONSCIENTMENT

DaanSofiecar
Jackie. Tribeca Film.

ARGUMENT: La Sofie i la Daan són dues bessones a punt de fer els trenta. Van ser adoptades per una parella d’homes gais i han viscut tota la vida a Amsterdam. Cadascuna té un caràcter molt diferent de l’altra: la Sofie està enganxada al seu treball i la seva vida gira al voltant del seu èxit laboral, té poca vida social. La Dann és un esperit lliure, tot i que la seva parella és un home poc similar a ella. Reben una trucada dient-los que la seva mare biològica és a l’hospital i decideixen anar als Estats Units a descobrir qui és aquesta dona que les va dur al món, la Jackie. Allà viuran un viatge en caravana per carreteres secundàries que els farà descobrir moltes coses d’elles mateixes.

COMENTARI PERSONAL: M’agraden les històries diferents, les que no s’encasellen en uns personatges típics i les que no acaben com et pensaves. Si us passa el mateix, aquesta pel·lícula us agradarà. Trobo que és un tipus de cinema que rebusca en l’interior de cada personatge i et fa apreciar-los a tots a mesura que avança la trama. El viatge en autocaravana també la fa una pel·lícula encara més interessant i els paisatges també estan molt bé, de grans contrastos.

UNA FRASE: JACKIE: “No estem a l’autopista!”

IDIOMA ORIGINAL: Anglès i holandès.

ANY: 2012.

DIRECTOR: Antoinette Beumer.
INTÈRPRETS: Carice van Houten, Jelka van Houten, Holly Hunter.

PER SI VOLEU VEURE EL TRÀILER DE LA PEL·LÍCULA (no l’he trobat en castellà, però s’ha traduït segur, perquè la vaig veure en espanyol)

 

  1. ALMA SALVAJE

COM UN VIATGE EN SOLITARI ET POT SERVIR PER A RECONSTRUIR-TE – LA SUPERACIÓ PERSONAL ÉS AFRONTAR ELS PERILLS TOT/A SOL/A – ELS TEUS LÍMITS SÓN ELS QUE TU ET POSES

wild.jpg
Wild (Alma Salvaje). Fox Searchlight Pictures.

ARGUMENT: La Cheryl és una noia que decideix recórrer la Pacific Crest Trail, una ruta americana de senderisme de 1.700 quilòmetres que creua el desert de Mojave. I ho fa amb la dificultat afegida d’una motxilla de pes considerable. El que l’empeny a fer aquest viatge és la necessitat de recuperar-se d’una mala època de la seva vida que la va dur a enganxar-se a les drogues i al sexe i a destruir el seu matrimoni. Vol acabar la Pacific Crest Trail per tal de trobar-se a si mateixa i començar de nou.

COMENTARI PERSONAL: Aquesta és una de les millors pel·lícules que he vist mai. De debò! Li posaria un deu sobre deu. Està basada en un relat autobiogràfic de l’autora Cheryl Strayed. M’encanta com s’aborda el viatge de la protagonista, com s’enfoca la trama i com va superant tots els obstacles que se li posen al davant. Una altra pel·lícula que també té uns paisatges espectaculars. A mi em va deixar amb moltíssimes ganes d’emprendre un viatge per l’estil, tot i que he de reconèixer que en solitari em faria certa por.

UNA FRASE (n’hi ha moltes de bones, és difícil escollir-ne una): CHERYL: “He estado preguntándome algunas cosas. ¿Y si me perdono a mi misma? ¿Y si me arrepintiera? Pero si pudiera volver atrás en el tiempo no haría nada de forma distinta. ¿Y si todas esas cosas que hice fueron las que me trajeron aquí?”

IDIOMA ORIGINAL: Anglès.

TÍTOL ORIGINAL: Wild.

ANY: 2014.

DIRECTOR: Jean-Marc Vallée.
INTÈRPRETS: Reese Witherspoon, Gaby Hoffmann, Laura Dern.

PER SI VOLEU VEURE EL TRÀILER DE LA PEL·LÍCULA

  1. (500) DÍAS JUNTOS

 LES RELACIONS D’AMOR I COM EVOLUCIONEN AMB EL TEMPS – DUES PERSONES PODEN VEURE LA SEVA RELACIÓ DE MANERA MOLT DIFERENT

500-Days-of-Summer-1.jpg
(500) días juntos. Fox Searchlight Pictures.

ARGUMENT: En Tom és un arquitecte que, sense haver pogut treballar en el seu àmbit, fa d’escriptor de targetes de felicitació en una gran empresa. Un dia coneix la Summer, la nova secretària del seu cap i se n’enamora. Decideix intentar conquistar-la i qualsevol mínim detall per part de la noia li sembla un gran avanç en la seva relació amb ella. Acaben mantenint una relació amorosa que a ell li sembla idíl·lica, però… i a ella?

COMENTARI PERSONAL: El que primer em va cridar l’atenció de la història va ser la veu en off que va fent reflexions al llarg de la pel·lícula. També és molt interessant com es van fent flashbacks, de manera que la pel·lícula no avança ordenadament en el temps tota l’estona. Hi ha alguns moments, com el de la divisió de la pantalla en dos per a mostrar expectatives i realitat que estan molt ben trobats. No és una típica comèdia romàntica i s’agraeix veure films que tractin l’amor des de punts de vista diferents a l’habitual. Assistim a tots els moments d’una relació amorosa, des de l’enamorament fins a la crisi, les recriminacions i finalment, el perdó.

Ja només pel fet que qui es mostra més enamorat és el noi i qui aparentment potser sembla més freda és la noia, la pel·lícula parteix d’una situació poc comú en el cinema i això em va agradar molt. La banda sonora també és molt adequada i bona.

UNA FRASE:  TOM: “¿Qué somos?”. SUMMER: “No lo sé. ¿Qué más da? Soy muy feliz, ¿tú no eres feliz?”

 IDIOMA ORIGINAL: Anglès.

TÍTOL ORIGINAL: (500) Days Of Summer.

ANY: 2009.

DIRECTOR: Marc Webb.

INTÈRPRETS: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloë Grace Moretz,Matthew Gray Gubler, Clark Gregg, Patricia Belcher, Rachel Boston, Minka Kelly,Charles Walker.

PER SI VOLEU VEURE EL TRÀILER DE LA PEL·LÍCULA:

 

  1. CON TODAS NUESTRAS FUERZAS

COM ES POT ACONSEGUIR UN REPTE O, SI MÉS NO, INTENTAR-HO – LA FAMÍLIA UNIDA ÉS PODEROSA – HI HA PERSONES AMB LIMITACIONS FÍSIQUES QUE SÓN MÉS LLIURES QUE D’ALTRES SENSE CAP LIMITACIÓ

 ARGUMENT: En Julien està a punt de fer divuit anys i tota la vida ha anat en cadira de rodes. Descobreix que el seu pare, en Paul, havia competit en diferents Ironman quan era jove i que es va retirar sobretot quan va veure que el seu fill no caminava, entrant en un espiral d’autodestrucció i llargs períodes fora de casa treballant. La relació entre pare i fill és molt distant i per això en Julien decideix apuntar el seu pare a l’Ironman de Niça i participar-hi amb ell (el pare ha d’empènyer la cadira de rodes o el pes del noi en tot moment i és complicat). Tot i que al principi no troba el suport de ningú, acaba convencent el seu pare i es preparen durament per a afrontar la prova de triatló i la seva relació s’enforteix.

COMENTARI PERSONAL: He estat tafanejant opinions d’altres persones en relació a la pel·lícula i molts apunten a que es va voler fer massa enfocada a ser comercial. Potser en part tenen raó, però a mi em sembla una bona pel·lícula, amb un argument original i d’aquelles que et deixen rumiant un cop ja l’has acabat de veure. Les interpretacions són molt bones i també trobo molt interessant el fet que et permet veure el món del triatló de ben aprop. El tema de la discapacitat és tractat també d’una manera molt respectuosa.

UNA FRASE: JULIEN: “Quiero hacer el Ironman contigo.” PAUL:”¡Tú estás loco! Ni hablar.”

IDIOMA ORIGINAL: Francès.

TÍTOL ORIGINAL: De toutes nos forces (L’épreuve d’une vie).

ANY: 2013.

DIRECTOR: Nils Tavernier.

INTÈRPRETS: Jacques Gamblin, Alexandra Lamy, Fabien Héraud, Sophie de Furst, Pablo Pauly,Xavier Mathieu, Christelle Cornil, Fred Epaud, Sandra Leclercq

PER SI VOLEU VEURE EL TRÀILER DE LA PEL·LÍCULA:

 

  1. ANTES DE TI

L’AMOR POT SER LA RAÓ PER LA QUAL UNA PERSONA S’AIXEQUI CADA DIA – LES DIFICULTATS ET FAN VALORAR MÉS LES PETITES COSES DE CADA PERSONA I EL SEU INTERIOR

501JUNELISTINGS3-master675
Antes de ti. New Line Cinema.

ARGUMENT: En Will Traynor era un banquer jove i ric que, després d’un accident tot creuant un carrer a peu, es queda paralític. Els seus pares destinen molts recursos a tenir cura del seu fill i contracten la Louisa, una noia amb una ment inquieta i creativa per tal que tingui cura d’en Will i veure si aconsegueix que s’animi. En Will i els seus pares viuen al castell del petit poble anglès on transcorre l’acció.

COMENTARI PERSONAL: Ho reconec, m’agraden les comèdies romàntiques. Crec que aquesta és diferent sobretot per la situació d’en Will i també pel caràcter de la noia protagonista, la Louisa: és d’aquelles persones que alegren la vida dels que tenen al costat. La relació entre ells dos va evolucionant al llarg de la pel·lícula i sempre cap a millor. Opino que, de les comèdies romàntiques que he vist en els últims cinc anys, aquesta és de les millors i més recomanables. Poca gent l’aconsegueix veure sense deixar anar una llagrimeta, com a mínim. I també molts somriures!

UNA FRASE: WILL: “Solo… quiero ser un hombre que ha ido a un concierto con una chica vestida de rojo.”

IDIOMA ORIGINAL: Anglès.

ANY: 2016.

DIRECTOR: Thea Sharrock.
INTÈRPRETS: Emilia Clarke, Sam Claflin, Matthew Lewis, Charles Dance, Vanessa Kirby, Jenna Coleman, Janet McTeer, Brendan Coyle, Ben Lloyd-Hughes, Hannah Flynn, Amber Elizabeth, Stephen Peacocke, Alexander Cooper, Richard Gouldin, Tony Paul West.

PER SI VOLEU VEURE EL TRÀILER DE LA PEL·LÍCULA

  1. LA NIÑA DE LA SELVA

LA INTERACCIÓ AMB LA NATURALESA ÉS IMPORTANT PER ALS HUMANS – LES PERSONES QUE S’ESTIMEN LA NATURA TENEN ALGUNA COSA D’ESPECIAL – EL XOC CULTURAL ENTRE EL MÓN MODERN I EL MÓN NATURAL DEL QUE VENIM

shot24
La niña de la selva. UFA Cinema.

ARGUMENT: En Thomas, un lingüista alemany, estudia la llengua i els comportaments de la tribu dels Fayu, a Papua, Nova Guinea. Aquesta tribu viu allunyada del món modern i no sap res de tecnologies ni tan sols de roba. Juntament amb la seva esposa, que és infermera, i els seus tres fills, una d’ells anomenada Sabine, se’n van a viure amb els Fayu per tal de fer-ne un estudi més directe, l’any 1980. Allà la Sabine coneix l’Auri, un noi descendent de la tribu enemiga i s’enamoren. Quan la noia compleix els 17 anys, la família retorna a Alemanya i ella no es sap adaptar a viure altre cop amb les comoditats d’un món modern que li és completament estrany.  

COMENTARI PERSONAL: Juntament amb la pel·lícula Alma Salvaje (Wild), estan entre la meva llista de pel·lícules preferides, i això que només he vist La niña de la selva una vegada i deu fer un parell d’anys (sí, l’he posat com a extra en aquesta entrada, perquè em va encantar el film). Es tracta d’una història amb personatges molt purs, d’esperit molt noble i em va agradar sobretot pel que deia la Sabine, la protagonista: es trobava perduda entre dos mons, entre la naturalesa i el món modern. Si teniu opció de veure-la, us la recomano al 100%, tots els personatges estan molt ben interpretats i poder-se apropar a una cultura com la dels Fayu, encara que sigui a través d’una pel·lícula, val molt la pena. La història està basada en la novel·la autobiogràfica que va escriure la pròpia Sabine Kuegler i que en castellà es pot trobar sota el títol de La niña de la jungla (no us en puc comentar res perquè no l’he llegit).

IDIOMA ORIGINAL: Alemany.

TÍTOL ORIGINAL: Dschungelkind (Jungle Child).

ANY: 2011.

DIRECTOR: Roland Suso Richter.
INTÈRPRETS: Richard Reitinger, Natalie Scharf, Beth Serlin.

PER SI VOLEU VEURE UN BREU RESUM DE LA PEL·LÍCULA (no hi ha tràiler complet en castellà ni en anglès – o almenys jo no els he trobat-, però existeix la versió del film traduït al castellà perquè jo el vaig veure en aquest idioma).

UN ARTICLE PUBLICAT A EL PAIS SOBRE LA HISTÒRIA REAL QUE S’EXPLICA A LA NIÑA DE LA SELVA.

 

NOTA FINAL: Això és tot. Espero que us hagin agradat els comentaris i que gaudiu molt de les pel·lícules. Ah, el dibuix del principi és meu, simbolitza el magnetisme de la pel·lícula WILD i de totes aquestes pel·lícules en general. T’atrapen! Bon agost!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s